Tel: 0223 - 658703
e-mail: info@traditiekamermld.nl

Homepage MLD Collectie Objecten MLD Zoekresultaat

Zoekresultaat:           

Aantal gevonden objecten : 57   (uit: 95)

Getoond wordt object : 1 t/m 30


Uitgebreid zoeken

Zoekresultaat verdeeld over 2 pagina's, met elk (max.) 30 objecten:

1   2       Volgende       Eind

Klik op object voor vergroting en meer informatie

1. Object: 0005  
Vliegerkruis
Onderscheiding -- Medailles             
Het vliegerkruis wordt toegekend aan militairen in dienst van het Koninkrijk der Naderlanden, die zich door daden van initiatief, moed en volharding tegenover de vijand dan wel in verband met vijandelijke acties hebben onderscheiden en die daden hebben bedreven gedurende een of meer vluchten in een luchtvaartuig.

Het ereteken kan voor daden, als hierboven bedoeld, mede worden toegekend aan:

1. Niet-militairen, die Nederlander of Nederlands onderdaan zijn;
2. Vreemdelingen, indien hun optreden heeft gestrekt ten behoeve van de Nederlandse staat.

Zilver;  
 

2. Object: 0010  
Verchroomd vliegtuigmodel lesvliegtuig / verkenner Fokker C V (1925-1938)
Model -- Vliegtuigmodel             
Verchroomd messing vliegtuigmodel Fokker C V uit de Uytenhoudt collectie. Lesvliegtuig / verkenner (1925-1938), anderhalfdekker met tweebladige propeller. Met twee blauw geschilderde open cockpits achter de vleugel.
Messing;  hoogte=3.5cm, breedte=15.5cm, lengte=10cm; 
 

3. Object: 0014  
Grote tenue Officier vlieger der eerste klasse
Kleding -- Ceremonieel uniform             
Lange jas van het Grote tenue van een Officier vlieger der eerste klasse. Donkerblauw laken, met opstaande kraag en goudborduursel (anker en eikenloof). Aan de voorzijde 2 x 7 goudkleurige ankerknopen, op de mouwen 2,5 gouden galons met krul en op de achterzijde 2 x 3 gouden ankerknopen. Op de linkerborst een brevet Vlieger - waarnemer.
Lakenstof;  hoogtecm, breedtecm; 
 

4. Object: 0015  
Broek van het Grote tenue.
Kleding -- Ceremonieel uniform             
Broek van het Grote tenue. Donkerblauw laken met gouden bies.
Lakenstof;  hoogtecm, breedtecm; 
 

5. Object: 0016  
Set epauletten behorend bij het Grote tenue van Officier vlieger der eerste klasse W.H. Tetenburg.
Kleding -- Ceremonieel uniform             
Set goudkleurige epauletten met torsades. Met een kleine goudkleurige ankerknoop en een onderop een haak. Deze set epauletten is van Officier vlieger der eerste klasse W.H. Tetenburg.
Brokaat;  lengte=17.5cm, breedte=12cm; 
 

6. Object: 0017  
Steek van vlieger W.H. Tetenburg
Kleding -- Ceremonieel Tenue/Uniform              [Troost, firma C.]
Steek behorende bij het groot tenue. Karton bekleed met zwart velours. Met aan de voor- en achterzijde zilverkleurige troetels (kwasten) en aan een zijkant een oranje rozet met een goudkleurig garnituur daar half overheen vastgezet met een goudkleurige ankerknoop. Met een leren rand aan de binnenkant. Aan de binnenkant staat: Specially manufactured for C. Troost, Helder. Deze steek is van vlieger W.H. Tetenburg.
Karton;  hoogte=13cm, breedte=17.5cm, lengte=43cm; 
 

7. Object: 0018  
Officierssabel
Ceremonieel -- Sabel              [W.K. &. C.]
Stalen officierssabel . Met een zwart leren schede met een boven-, midden- en onderband van koper en twee draagringen. Met een messing bewerkte greepkap (o.a. een onklaar gekroond anker), een ivoren greep met koperwindsels met een messing leeuwenkop en een sabelkwast. Met een kling met geëtste motieven: zeilschip met aan één kant Ysenhouwer, anker en bladmotief. Aan de kant met de tekst Ysenhouwer staat een vervaardigersmerkje: W.K.& C. (met een merkje van een koning en van een ridderhelm).
breedte=14.5cm, lengte=95.5cm; 
 

8. Object: 0019  
Sabelkoppel
Kleding -- Ceremonieel uniform             
De koppel bestaat uit een verstelbare zwarte band met dubbele goudkleurige bies. De messing gesp toont een admiraliteitswapen (staande Nederlandse leeuw) omgeven door oranjetakken. Aan de achter- en linkerzijde van de koppel zijn twee riemen bevestigd voor de bevestiging van de ophangogen van de sabelschede. Dit model sabelkoppel werd over de jas gedragen.
Messing;  breedtecm, hoogtecm; 
 

9. Object: 0020  
Nooddeur amfibivliegtuig Martin PBM-5A Mariner (1955-1960)
Vliegtuig Onderdeel -- Veiligheidsinstallatie             
Grijze, aluminum nooddeur van het amfibivliegtuig Martin PBM-5A Mariner met afgeronde boven- en onderkant. Deur in een waterdichtschot voorzien van een multigrendelmechnisme. Met een zwarte rubber rand. De deur is voorzien van het nummer VTH-AC-411-0141. Het amfibivliegtuig Martin PBM-5A Mariner was een tweemotorig toestel in dienst van 1955 tot en met 1960.
Aluminium;  breedte=55cm, hoogte=144.5cm, dikte=8.5cm; 
 

10. Object: 0022  
Herdenkingsplaat omgekomen bemanningsleden van het op 12 augustus 1957 te Merauke verongelukte amfibivliegtuig Martin PBM-5A Mariner
Herinneringsvoorwerp -- Gedenkplaat             
Vierkante, zwart metalen herdenkingsplaat met een goudkleurige, ingegraveerde tekst: "In memoriam", de namen van de omgekomen bemanningsleden van het op 12 augustus 1957 te Merauke (Nederlands Nieuw Guinea) verongelukte amfibivliegtuig Martin PBM-5A Mariner en "V.P. (naar beneden gerichte pijl) 312" en "12-8-1957". Het amfibivliegtuig Martin PBM-5A Mariner was een tweemotorig toestel in dienst van 1955 tot en met 1960.
Metaal;  hoogte=48cm, breedte=48cm; 
 

11. Object: 0024  
Blauwe broek met galon
Kleding -- Ceremonieel uniform             
Broek van donkerblauw laken met gouden bies.
hoogtecm, breedtecm; 
 

12. Object: 0025  
Embleem Vliegtuigsquadron 7
Herinneringsvoorwerp -- Embleem              [Boon von Ochssée, J.G]
Het eerste, officieuze (niet door de Hoge Raad van Adel vastgestelde) embleem van het Vliegtuigsquadron 7. Vierkant houten embleem met een oranje/rode cirkel met in een blauwe zee het kaartbeeld van Nederlands Nieuw Guinea. In het midden een goudkleurige 7 met rechts zilverkleurige vleugels. Links onderaan staat: "21-12-'49" en rechts onderaan: "23-12-'89". In de tijd dat squadron 7 met Catalina's in Nederlands Nieuw Guinea opereerde werd er op vliegtuigen (ter hoogte van de cockpit) dit type embleem aangebracht.
Hardhout;  hoogte=28cm, breedte=28cm; 
 

13. Object: 0027  
Vlag Marine Luchtvaartdienst afkomstig van Marinevliegkamp Morokrembangan 1950
Onderscheiding -- Vlag en Vaandel              [Windross & Co., G.C.]
Vlag Marine Luchtvaartdienst. Vlag met rood-wit-blauwe horizontale banen. In het midden een blauwe cirkel met bovenin de tekst "Marine" en onderin "Luchtvaartdienst". In de cirkel een goudkleurige vliegende adelaar voor een oranje cirkel op een blauwe ondergrond. Boven de afbeelding een Koninklijke kroon. Eronder de Militaire Willemsorde. Op de broeking staat een vervaardigersnaam: G.C. Windross & Co. Originele MLD vlag welke als laatste handeling op het marinevliegkamp Morokrembangan werd neergehaald ter gelegenheid van de ceremoniële overdracht aan de Angkatan Udara Republik Indonesia (Indonesische luchtmacht) op 7 oktober 1950.
hoogte=104cm, breedte=104cm; 
 

14. Object: 0036  
Handboek voor den Dakota Mecano (Douglas C-47A Dakota)
Boek -- Handboek Technisch             
Handboek voor de Dakota Mecano. Beige omslag met zwarte linnen band. Met een gestencilde getypte tekst en technische tekeningen. Voorin een index. Bevat informatie over de besturing, (motor)storingen etc. Het transportvliegtuig Douglas C-47A Dakota was van 1946 tot en met 1950 in dienst. Een andere versie van de Dakota nl. C47 (R4D-1) is van februari 1960 tot november 1961 in NNG in dienst geweest om het gat tussen de Martin Mariner en de Lockheed Neptune op te vullen.
hoogte=17.5cm, breedte=11cm; 
 

15. Object: 0037  
Crash wisselbeker / Firefly trofee
Herinneringsvoorwerp -- Beker             
Zilverkleurige metalen, smalle beker op bolle voet. Met een klapdeksel met daarop een tekstplaatje: "SQDN 7". Op de voorzijde een plaatje met: "crash wisselbeker". Op de voet tekstplaatjes met namen van gecrashte bemanningsleden. Deze wisselbeker stond bekend als de pisbuis Firefly trofee en werd geschonken door ltzv 2 oc O.W.L. Witjes die tweemaal is gecrasht met dit type toestel (jager / verkenner Fairey Firefly Mk IV, 1947-1961): op 17-06-1960 en op 06-12-1960. De beker is gemaakt van een z.g. "relief tube" van de Fairey Firefly.
Zilverkleurig metaal;  hoogte=18.5cm, diameter=8cm; 
 

16. Object: 0038  
Staande klok van Marinevliegkamp Morokrembangan
Herinneringsvoorwerp -- Staande klok              [Mauthe]
Staande klok met donkerbruine, houten kast met een afgeronde bovenkant. Ronde metalen klok met langwerpige, ronde gewichten. Donkerbruine, houten wijzerplaat met zilverkleurige letters en wijzers. Met bovenaan een merknaam: Mauthe. Afkomstig van het marinevliegkamp Morokrembangan (1925-1950) te Soerabaja.
hoogte=197cm, breedte=63.5cm, diepte=31cm; 
 

17. Object: 0039  
Zwart-geel vliegtuigpropeller-blad
Vliegtuig Onderdeel -- Voortstuwing              [Rotol Airscrews]
Houten, zwart vliegtuigpropeller-blad met een gele punt. Bovenaan staat het registratienummer HRA 66845. Onderaan een wit logo met vleugels met in het midden het woord Rotol. Onderaan het nummer RA 10183/RTS en een oranje rondje met daarin RTS, 66846, 66845, 66847. Geheel onderaan is de tekst "Q set o's fine" aangebracht. Met onderaan een ijzeren schroefdeel.
Hout;  hoogte=187cm, breedte=30cm; 
 

18. Object: 0042  
Japans zwaard / Samurai zwaard
Ceremonieel -- Samuraizwaard             
Japans zwaard / Samurai zwaard. Lang zwaard, zogenaamde katana. De greep heeft bruine windsels met versierselen eronder en een bruine kwast. Met een bloemrand achter de stootplaat. Op het blad is een gravure aangebracht. Met een zwarte houten schede met messing versieringen en 2 draagringen.

Er bestaat een verhaal, aangetroffen in een van de reisverslagen van van Tetenburg uit die tijd, waarin wordt verteld dat het zwaard onderdeel was van een overgaveceremonie, en bij die gelegenheid door een Japans commandant aan Tetenburg is overhandigd. Dit verhaal is (nog) bevestigd uit onderzoek.

Staal;  lengte=97.5cm, breedte=7.5cm, lengte=75.5cm, breedte=8cm; 
 

19. Object: 0046  
Luchtvaart navigatie computer
Navigatie -- Computer              [Cox & Stevens Aircraft Corporation]
Luchtvaartnavigatie computer in een doos met diverse schalen (o.a. Beaufort, luchtdruk, temperatuur) en rekenmechanismen (o.a. winddriehoek en snelheid/tijd/afgelegde weg). Op de bovenzijde een fabrieksplaatje: M.L. Navigatie-Rekendoos /patent pending/Cox & Stevens Aircraft Corp. Mineola, N.Y.
Kunststof;  hoogte=2cm, breedte=11.2cm, lengte=29.5cm; 
 

20. Object: 0047  
Zijden sjaal Marinevliegkamp Tandjong Priok met Marine Luchtvaartdienstlogo
Herinneringsvoorwerp -- Sjaal             
Vierkante, bruine zijden sjaal van het Marinevliegkamp Tandjong Priok met in het midden een geschilderd logo van de Marine Luchtvaartdienst. Met bovenaan een kroon en eronder de Militaire Willemsorde. In de onderste punt staat in goudverf "Marine Vliegkamp Priok".
Zijde;  breedte=71.5cm; 
 

21. Object: 0048  
Bubble sextant mark IX
Navigatie -- Sextant              [Bausch & Lomb Optical Co.]
Zwart, metalen Bubble sextant mark IX. Met een plaatje op de achterzijde: "U.S. patent 1,674,550 2,306,874 pat. pending". Op de zijkant is het nummer "R 88-S-375" geschilderd. Op de onderzijde een plaatje: "sextant bubble type. BU Aero U.S. navy AN 5854.1 F.S.S.C no. 88-S-375 serienr. VZ 4081 Bausch & Lomb Optical Co. Rochester, N.Y., U.S.A".
Metaal;  hoogte=10.5cm, breedte=14cm, lengte=20cm; 
 

22. Object: 0049  
Instructieboekje Bubble sextant mark IX
Document -- Instructieboekje              [Hughes, H.]
Gedrukt en geniet instructieboekje Bubble sextant mark IX met beige omslag. Rechts bovenaan staat C.G. Smits geschreven. Uitgave van Henry Hughes & Son ltd, London.
hoogte=10cm, breedte=7.5cm; 
 

23. Object: 0050  
Maquette Marinevliegkamp Biak (1950-1962)
Model -- Maquette              [CWI]
Maquette / wandplaat marinevliegkamp Biak te Nieuw-Guinea. Bovenaanzicht van het aan het water gelegen vliegkamp met landingsbanen en diverse gebouwen. Schaal 1:3333. Het marinevliegkamp Biak was een gecombineerde land- en waterbasis en was bedoeld voor onderhoud aan vliegtuigen van squadrons 7 en 321. Er waren drie onderhoudshangaars, een aantal werkplaatsen, magazijnen en kantoorgebouwen. Het personeel was op de marinekazerne Biak ondergebracht, ongeveer 7 kilometer van het vliegkamp.
hoogte=140cm, breedte=301cm; 
 

24. Object: 0051  
Goerz bommenrichtkijker
Vliegtuig Instrumenten -- Sensor              [Goerz]
Bommenrichtkijker. Vierkant groen apparaat met kijker en diverse metertjes. Op de voorzijde een plaatje met: "C.P. Goerz 2334" en "Britisch patent 439.656 445.298". Onderaan een azimuth-ring en daaronder een lange buis. Op de zijkanten en voorkant diverse knoppen. Deze kijkers werden voor de Tweede Wereldoorlog gebruikt op het Marinevliegkamp Morokembangan t.b.v. de waarnemeropleiding op zowel de Fokker T-IVa als in een primitieve grondtrainer (Bron: 75 Jaar Vliegende Marine; W. Geneste; blz 49)
Metaal;  hoogte=116cm, breedte=26cm, diepte=37.5cm; 
 

25. Object: 0056  
Houten vliegtuigpropeller
Vliegtuig Onderdeel -- Voortstuwing             
Gelakt houten, vliegtuigpropeller met messing beslag op een deel van de zijkanten en de punten. Bovenop staat: Mercedes 160 pk. Links een merkje: zwart omrande oranje cirkel met de letters MLD erin.
Hout;  lengte=284cm, breedte=22cm, dikte=14cm; 
 

26. Object: 0057  
Houten vliegtuigpropeller-blad
Vliegtuig Onderdeel -- Voortstuwing             
Gelakt houten vliegtuigpropeller-blad met messing beslag op een deel van de zijkant.
Hout;  hoogte=188cm, breedte=29.5cm; 
 

27. Object: 0058  
Magnetic Anomaly Detection Sensor (MAD) Lynx helikopter
Onderzeebootbestrijding -- MAD             
MAD (Magnetic Anomaly Detection)sensor van een Lynx helikopter. Torpedo achtig instrument van aluminium met een zwarte kop en een rood-geel middendeel en onderkant. Het geheel loopt breed uit in een gatenrand. Het middendeel heeft 3 gaten voor bevestiging onder de Lynx helikopter. Deze z.g. MAD-bird werd aan een kabel voortgesleept achter de helikopter. Deze registreerde de afwijkingen cq veranderingen in het aardmagnetisme, veroorzaakt door de stalen onderzeeboot. A magnetic anomaly detector (MAD) is an instrument used to detect minute variations in the Earth's magnetic field. The term refers specifically to magnetometers used either by military forces to detect submarines (a mass of ferromagnetic material creates a detectable disturbance in the magnetic field) or to a geomagnetic survey instrument used to search for minerals by the disturbance of the normal earth-field.
hoogte=158cm, diameter=55.8cm; 
 

28. Object: 0065  
Opengewerkte sonoboei
Onderzeebootbestrijding -- Sonoboei             
Opengewerkte sonoboei met geel geschilderd aluminium omhulsel en een antenne. A sonobuoy is a relatively small expendable sonar system that is dropped/ejected from aircraft or ships conducting anti-submarine warfare or underwater acoustic research. Sonoboeien waren ronde metalen kokers met daarin een zender die onderwatergeluiden doorgaf aan de sono-operator (telegrafist) in het vliegtuig. Deze boeien werden door het vliegtuig meegenomen in de sonobouylaunchers (afwerpinstallatie) die zich aan de achterkant van de motorgondels bevonden. Als de boei het vliegtuig had verlaten ontvouwde zich aan de bovenkant vier bladen waardoor een soort propellertje ontstond dat de val van de boei afremde en er voor zorgde dat hij rechtstandig in het water terechtkwam. Zodra de sonoboei het water raakte werd door de klap een deksel aan de onderkant uitgeworpen en ontrolde zich een kabel met daaraan een hydrofoon (microfoon die op waterdruk werkt). Deze hydrofoon gaf dan via de zender onderzeergeluiden door aan het vliegtuig. De Grumman Trackers waren uitgerust met diverse sonoboeien die het vliegtuig in een bepaald verband kon uitwerpen in zee. Deze bleven in zee drijven als een soort dobber bij het vissen. Het geluid van een onderzeeboot werd opgevangen en door middel van een kleine zender doorgegeven aan het vliegtuig. Op deze wijze kon globaal de positie van een onderzeeboot worden gepeild.
hoogte=144cm, diameter=11.5cm; 
 

29. Object: 0067  
Opengewerkte sonarboei SSQ 23A
Onderzeebootbestrijding -- Sonoboei             
Opengewerkte sonarboei (sonoboei) met oranje aluminium omhulsel (bovenzijde). Op de achterzijde staat: AN/SSQ-23A, no. 63-0290, 82268. A sonobuoy is a relatively small expendable sonar system that is dropped/ejected from aircraft or ships conducting anti-submarine warfare or underwater acoustic research. Sonoboeien waren ronde metalen kokers met daarin een zender die onderwatergeluiden doorgaf aan de sono-operator (telegrafist) in het vliegtuig. Deze boeien werden door het vliegtuig meegenomen in de sonobouylaunchers (afwerpinstallatie) die zich aan de achterkant van de motorgondels bevonden. Als de boei het vliegtuig had verlaten ontvouwde zich aan de bovenkant vier bladen waardoor een soort propellertje ontstond dat de val van de boei afremde en er voor zorgde dat hij rechtstandig in het water terechtkwam. Zodra de sonoboei het water raakte werd door de klap een deksel aan de onderkant uitgeworpen en ontrolde zich een kabel met daaraan een hydrofoon (microfoon die op waterdruk werkt). Deze hydrofoon gaf dan via de zender onderzeergeluiden door aan het vliegtuig. De Grumman Trackers waren uitgerust met diverse sonoboeien die het vliegtuig in een bepaald verband kon uitwerpen in zee. Deze bleven in zee drijven als een soort dobber bij het vissen. Het geluid van een onderzeeboot werd opgevangen en door middel van een kleine zender doorgegeven aan het vliegtuig. Op deze wijze kon globaal de positie van een onderzeeboot worden gepeild.
hoogte=104cm, diameter=12cm; 
 

30. Object: 0068  
Sonarboei SSQ 41A
Onderzeebootbestrijding -- Sonoboei             
Sonarboei (sonoboei) met oranje aluminium omhulsel (bovenzijde, onderzijde grijs) met antenne. Op de achterzijde staat: AN/SSQ/41A, N00019-69-C-0495, 10. Sonoboeien zijn ronde metalen kokers met daarin een zender die onderwatergeluiden doorgaf aan de sono-operator (telegrafist) in het vliegtuig. Deze boeien werden door het vliegtuig meegenomen in de sonobuoylaunchers (afwerpinstallatie) die zich aan de achterkant van de motorgondels of in de romp bevonden. Als de boei het vliegtuig had verlaten ontvouwde zich aan de bovenkant vier bladen waardoor een soort propellertje ontstond dat de val van de boei afremde en er voor zorgde dat hij rechtstandig in het water terechtkwam. Zodra de sonoboei het water raakte werd door de klap een deksel aan de onderkant uitgeworpen en ontrolde zich een kabel met daaraan een hydrofoon (microfoon die op waterdruk werkt). Deze hydrofoon gaf dan via de zender onderzeebootgeluiden door aan het vliegtuig. De Grumman Trackers waren uitgerust met diverse sonoboeien die het vliegtuig in een bepaald verband kon uitwerpen in zee. Deze bleven in zee drijven als een soort dobber bij het vissen. Het geluid van een onderzeeboot werd opgevangen en door middel van een kleine zender doorgegeven aan het vliegtuig. Op deze wijze kon globaal de positie van een onderzeeboot worden gepeild.
hoogte=131cm, diameter=12cm; 
 

 

Uitgebreid zoeken

Zoekresultaat verdeeld over 2 pagina's, met elk (max.) 30 objecten:

1   2       Volgende       Eind

Laatste wijziging binnen getoonde objecten: 11 december 2019